Normal_autos-3291379__340__1_

Utrechtse scholen kunnen moeilijk nieuwe docenten vinden. Veel potentiële leraren willen de torenhoge parkeerkosten in de stad niet zelf betalen, blijkt uit onderzoek van de VVD. Dit meldt De Telegraaf. 

Volgens veel basisscholen en middelbare scholen gaat het mis tijdens het sollicitatiegesprek: docenten van buiten Utrecht geven aan de hoge parkeertarieven niet te willen betalen. Verhuizen is ook geen optie, want huizen in Utrecht zijn moeilijk te betalen van een lerarensalaris. 
 
In de buitenwijken kost een parkeerkaart voor een dag 20,59 euro, in de binnenstad is dat 37,50 euro. Voor leerkrachten is parkeren nog duurder, want zij zijn vaak al een uur aan het werk voordat de dagkaart geldig is.
 
De VVD zal volgende week een onderzoek presenteren waaruit blijkt dat op z’n minst dertien basis- en middelbare scholen aangeven met dezelfde problemen te kampen. Vijf verwachten nog moeilijkheden. Maar het zelf betalen van de parkeertarieven is een aanslag op het schoolbudget en gaat weer ten koste van de onderwijskwaliteit. 
 
De VVD pleit ervoor dat leraren het bewonerstarief gaan betalen. „De vergunninghouders zijn overdag vaak op werk. Het schoolpersoneel kan dan makkelijk op hun plekken parkeren.”
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids