Normal_klas_leeg_stoelen_stoeltjes_op_tafel_sluiting_dicht_staking

Oprichters Thijs Rovers en Jan van de Ven stoppen met de protestgroep PO in actie. Op 1 oktober treden ze af. "We hebben zoveel gevraagd van mensen om ons heen dat het nu even klaar is”, aldus Van de Ven in het radioprogramma Spraakmakers. Dit meldt NPO Radio 1.

In maart vorig jaar begon de Arnhemse basisschoolleraar Paul de Brouwer op Facebook de protestgroep PO in actie. Hij wilde met de Facebookgroep opkomen voor een beter salaris en minder werkdruk voor leraren in het basisonderwijs.
 
Met Thijs Rovers en Jan van de Ven als voornaamste gezichten ontpopte PO in actie zich tot een actiegroep die leraren in beweging zette en hen deed opkomen voor zichzelf door middel van acties en stakingen. Eind december transformeerde de actiegroep in een vakbond, waardoor ze mee konden doen aan de cao-onderhandelingen. In juni is daaruit een nieuwe CAO PO ontstaan met daarin onder andere afspraken over salarisverhoging en een beter taakomschrijving van het beroep leraar.
 
Volgens Van de Ven was het afgelopen een jaar een tropenjaar, waarin ze eigenlijk twee banen tegelijk hadden. Het is nu tijd om de versnelling weer wat lager te zetten en zich te richten op het werk in de klas, vindt Van de Ven. Hij kijkt terug op een succesvolle tijd: "We hebben als PO in actie een doorslaggevende rol gespeeld, bij het loskrijgen van die 700 miljoen in het regeerakkoord, maar ook bij het herwaarderen van het beroep.” Met als bijkomend voordeel een stijgend aantal nieuwe aanmeldingen voor de lerarenopleidingen.  
 
In september wordt waarschijnlijk duidelijk hoe het verder gaat met PO in actie. Dat kan volgens Van de Ven alle kanten op, van nieuwe bestuurders tot het opheffen van de vakbond. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids