Normal_euro_geld

Voormalig decaan Arie de Ruijter van Tilburg University heeft aan het einde van zijn loopbaan opvallende afspraken gemaakt met gepensioneerd hoogleraar Jaap van den Herik. De hoogleraar bleef na zijn pensioen promovendi begeleiden en kreeg voor het helpen van acht van hen 225.000 euro. De universiteit betaalde. Dat meldt het Brabants Dagblad. 

De Ruijter is sinds een tijd onderdeel van een onderzoek van Tilburg University. Hij gaf één miljoen euro van de universiteit uit aan bedrijven van familieleden. De uitbetaling stond contractueel vastgelegd. Vorig jaar arresteerde de politie hem, samen met twee familieleden. Of er een strafzaak komt is nog niet bekend, maar hij wordt beschuldigd oplichting, witwassen en valsheid in geschrifte.

Ook de promotiebonus aan Jaap van den Herik heeft De Ruijter weten vast te leggen in een contract, waar de universiteit tevergeefs onderuit probeert te komen. Gepensioneerde hoogleraren behoren geen geld te ontvangen voor het begeleiden van promovendi, aldus Tilburg University. De universiteit noemt het bovendien pervers dat er geld betrokken was bij het goedkeuren van manuscripten.

“Het vertrouwen van de maatschappij in de integriteit van de academische wereld en het belang van een integere aanwendig van publieke middelen moet je prevaleren boven dergelijke constructies”, aldus de universiteit in een brief aan Van den Herik die vervolgens naar de rechter stapte voor uitbetaling van 75.000 euro. De rechtbank gaf de emeritus hoogleraar gelijk, mede omdat de dienstdoende rector magnificus al in 2015 afwist van het contract. Van Den Herik zou zich, ondanks de aantijgingen van de universiteit, niet hebben laten verleiden door geld.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids