Normal_docent__leraar__leerkracht

Deze maand vindt er op de Avans Hogeschool in Den Bosch het symposium “Studeren in bijzondere omstandigheden” plaats. Spreker Jan Willem Meinsma stelt daarin dat het onderwijs anders ingericht moet worden, onder meer vanwege de veranderingen in het beroepenveld. Docenten en onderwijsorganisaties zouden volgens hem uit hun comfortzone moeten stappen en zich meer moeten richten op persoonsvorming en socialisatie. Dat meldt Avans Hogeschool.

Meinsma, voormalig bestuurslid van Hogeschool Windesheim en huidig bestuurslid van CVO Rotterdam, is van mening dat de klassieke manier waarop het onderwijs is ingericht (in groepen en jaargangen) in de toekomst niet meer werkt. Hij stelt dat het een achterhaald idee is om leerlingen en studenten in een paar jaar tijd op te leiden voor een specifiek beroep. Veel jongeren lijken meer baat te hebben bij een individuele leerroute.

De manier waarop het huidige onderwijs ingericht is, is volgens Meinsma alleen voor de onderwijsinstelling zelf comfortabel. Beroepen zijn steeds meer aan verandering onderhevig. Dat moet tijdens de opleiding ook aan bod komen, zodat wordt voorkomen dat leerlingen iets geleerd wordt dat inmiddels achterhaald is. Onderwijsinstellingen moeten bovendien meer aandacht besteden aan persoonsvorming en socialisatie en jongeren niet alleen voorbereiden op de praktijk.

Docenten en onderwijsorganisaties hebben beperkingen, stelt het bestuurslid van CVO Rotterdam. Welke beperkingen dat zijn, wordt tijdens het symposium op 15 mei aanstaande besproken. Ook komt dan aan bod hoe die beperkingen vervolgens doorbroken kunnen worden. Meinsma stelt dat onderwijsinstellingen iets moeten veranderen, omdat stilstaan anders leidt tot achteruitgang.

Veranderend onderwijs wordt de laatste jaren al in de praktijk gebracht; denk aan de scholen die extra ruimte bieden aan groepen studenten met een functiebeperking, studentondernemers en topsporters. Aan deze vormen van flexibilisering kunnen hogescholen hun voorbeeld nemen wat betreft het organiseren van hun toekomst, aldus Meinsma.

De sessie “Studeren in bijzondere omstandigheden” vindt op 15 mei om 13.00 uur plaats bij Avans Hogeschool in Den Bosch. Aanmelden kan via de website van de hogeschool.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids