Logo_knaw_logo

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen heeft dit jaar de Heinekenprijzen toegekend aan biomedicus Peter Carmeliet (Katholieke Universiteit Leuven), bioloog Paul Hebert (University of Guelph), cognitieve wetenschapper Nancy Kanwisher (MIT), historicus John R. McNeill (Georgetown University) en biofysicus Xiaowei Zhuang (Harvard University). De Heinekenprijzen, elk 200.000 dollar, worden op donderdag 27 september 2018 uitgereikt in Amsterdam. Dit meldt de KNAW.

Prijsuitreiking

De Heinekenprijzen 2018 zullen op donderdag 27 september 2018 worden uitgereikt tijdens een speciale zitting van de Akademie in het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam. Tijdens die zitting worden ook vier Heineken Young Scientists Awards uitgereikt aan getalenteerde jonge onderzoekers die volgens de jury als voorbeeld voor andere jonge wetenschappers in hun veld kunnen dienen.
 

De Heinekenprijzen

De Heinekenprijzen zijn de grootste internationale wetenschapsprijzen van Nederland. Ze worden eens in de twee jaar uitgereikt. De winnaars worden geselecteerd door jury’s die door de KNAW zijn samengesteld uit topwetenschappers afkomstig uit binnen- en buitenland.
 
De wetenschappelijke Heinekenprijzen bedragen elk 200.000 dollar. De Heinekenprijs voor Kunst bedraagt 100.000 euro, waarvan de helft moet worden besteed aan een publicatie of expositie. Daarnaast zijn er vier Heineken Young Scientists Awards voor jonge wetenschappers, van elk 10.000 euro. De winnaars van deze prijzen worden binnenkort bekend gemaakt.
 
De Heinekenprijzen zijn genoemd naar Dr. Henry P. Heineken (1886-1971); Dr. Alfred H. Heineken (1923-2002); en naar Charlene de Carvalho-Heineken (1954), voorzitter van de Dr. H.P. Heineken Stichting en de Stichting Alfred Heineken Fondsen, die de Heinekenprijzen financieren.
 
Meer informatie over de Heinekenprijzen vindt u op knaw.nl/heinekenprijzen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids