Normal_zwemmen_zwembad_schoolzwemmen

Zwembaden moeten het toezicht zo organiseren dat de veiligheid geen gevaar loopt. Zwembadmedewerkers zouden minder lang aaneengesloten toezicht moeten houden. Ook moeten badmeesters en badjuffen vaker en langer pauze krijgen, bijvoorbeeld om even te eten of te drinken en de gelegenheid krijgen om tijdens hun dienst te zitten. Dat zegt FNV Sport&Bewegen naar aanleiding van een enquête onder zwembadmedewerkers.

De enquête is gehouden vanwege verontrustende signalen over veiligheid en werkomstandigheden. Ruim 330 zwembadmedewerkers vulden de enquête in. Toezichthouders in het zwembad moeten soms urenlang achter elkaar toezicht houden in een warm, chemisch en luchtvochtig zwembad. Zonder korte pauzes, vaak staand, ze mogen niet afwisselend zitten, niet eten en soms zelfs geen water drinken. 
 
Bij de tragische verdrinking van een meisje in Rhenen heeft de rechtbank de zwembadmedewerkers aansprakelijk gesteld. Hoewel het hoger beroep nog loopt, roept deze uitspraak veel zorgen en stress op bij medewerkers. Over aansprakelijkheid, maar ook over de vraag hoe verdrinking en incidenten te voorkomen. Vooral omdat verdrinken vaak geruisloos gebeurt en de toezichthouders dus constant scherp en alert moeten zijn. 
 
De FNV wil een onmiddellijke aanpak van misstanden. Hanan Yagoubi, bestuurder FNV Sport&Bewegen: “Door fysieke vermoeidheid en overbelasting kunnen toezichthouders niet op volle scherpte hun werk doen en worden ze snel minder alert. Dat leidt tot veiligheidsrisico’s voor werknemers en gasten. En dat kan echt niet!” De FNV wil onder andere dat medewerkers korter aaneengesloten toezicht houden en tussendoor (meer) pauze krijgen. 
 
Om die reden gaat FNV Sport&Bewegen denktanks organiseren. Op een viertal locaties wordt het gesprek met zwembadmedewerkers aangegaan om met elkaar te bekijken hoe de veiligheidsrisico’s beperkt kunnen worden.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids