Normal_geld__stapel__munten

Rotterdamse schoolbesturen willen dat leraren in achterstandswijken meer gaan verdienen dan leerkrachten op ‘gewone’ basisscholen in Rotterdam. Dit zeggen ze in een manifest aan de nieuwe gemeenteraad. Een dergelijke bonus moet leerkrachten verleiden om op een school met uitdagingen te werken. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

De schoolbesturen vragen in het manifest om een maandelijkse toelage voor leerkrachten die werken op scholen met veel leerlingen die achterstanden of problemen thuis hebben. Want juist deze scholen hebben het in deze tijd van lerarentekorten het moeilijkst. “Wij vinden dat de beloning omhoog moet, daar waar het werk het meest uitdagend is. Voor nieuwe én zittende leerkrachten", aldus RVKO-bestuurder en woordvoerder Ton Groot Zwaaftink.
 
De schoolbesturen kloppen voor de extra beloning aan bij de gemeente Rotterdam, omdat ze vanuit de cao het onderscheid in salaris tussen leraren zelf niet kunnen maken. Als voorbeeld wijzen de scholen naar Londen, waar het volgens hen al normaal is om de ene leraar meer te betalen dan de andere.
 
Eerdere Rotterdamse maatregelen om meer leraren te trekken, zoals een welkomstpremie van 5000 euro, hebben nog niet het beoogde effect gehad. Maar, zegt Groot Zwaaftink, “we zitten in een fase waarin we álles moeten proberen om effect te sorteren".
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids