Normal_verkouden__ziek__hoesten_griep

De griepgolf in Nederland is nog altijd niet voorbij. Wel is er voor het eerst een duidelijke afname te zien. Waren er vorige week nog 164 op de 100.000 mensen, deze week gingen er 104 op de 100.000 mensen naar de huisarts met griepachtige klachten. Goed nieuws voor het onderwijs, want de mogelijkheid om onbeperkt een vervanger in te zetten, loopt eind maart af. Dit meldt VOS/ABB.

Het is de veertiende week op rij dat veel mensen op bed liggen met griepachtige klachten. Gemiddeld duurt een griepepidemie negen weken. Als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, is er officieel sprake van een epidemie.
 
Scholen komen echter met name in de wintermaanden in problemen met het vervangingsbeleid. Per 1 juli 2016 is de Wwz ingegaan voor het bijzonder onderwijs. Doel van de wet is meer zekerheid en duidelijkheid voor leraren, zo krijgen ze sneller recht op een vast contract. Docenten krijgen zes tijdelijke contracten in drie jaar voor er sprake is van een vaste aanstelling. Maar doordat er vaker gebruik moet worden gemaakt van vervangers bij griep, lopen scholen zo het risico dat ze veel vervangers een vast contract zouden moeten aanbieden. 
 
In 2017 en ook dit jaar hebben scholen hiervan ontheffing gekregen. Tijdens de maanden waarin er een grote kans is op griep (januari, februari en maart) mogen scholen voor onvoorziene vervanging invaldocenten veertien dagen aaneen inschakelen zonder dat deze tijdelijke contracten resulteren in een vaste aanstelling. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids