Normal_geld__stapel__munten

Schoolbesturen uiten hun zorgen over uitzendbureaus die hun tarieven verhogen om leerkrachten aan te trekken. Arie Slob, minister van Basis- en Voortgezet Onderwijs, deelt die zorgen en vindt die ontwikkeling onwenselijk. Dat meldt NOS.

De reactie van minister Slob volgt op een aantal vragen van SP-Kamerlid Kwint. Voor scholen is het door het grote tekort aan leerkrachten steeds lastiger om genoeg personeel te vinden en invalkrachten te regelen. Leraren die via een uitzendbureau in dienst komen, lijken hogere salarissen te krijgen dan leerkrachten die via de school zelf zijn aangesteld.  

Dat scholen in deze tijd vaker gebruik maken van een uitzend- of bemiddelingsbureau, is volgens Slob geen probleem. Scholen zijn volgens hem vrij in de manier van werven van leerkrachten, net als leerkrachten zelf hun werkgever mogen kiezen. Het verhogen van de tarieven vanwege het grote lerarentekort gaat echter te ver, zo vinden ook de schoolbesturen.

Uitzendbureaus lijken niet alleen qua salaris aantrekkelijker te zijn voor leraren, ook worden docenten soms verleid met extra’s zoals laptops. Over de samenwerking en tarieven willen de schoolbesturen in Amsterdam met de uitzendbureaus om de tafel, waar Slob positief op reageert. De minister voegt toe er momenteel alles aan te doen om het tekort aan leerkrachten te verkleinen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids