Normal_klas_lokaal_leeg_school_stoelen_tafels

Rotterdam gaat zij-instromers inzetten om het lerarentekort tegen te gaan. Er komt geld beschikbaar voor 80 extra zij-instromers, die in hoog tempo worden omgeschoold tot leraar. Hiermee hoopt Rotterdam te voorkomen dat er straks klassen zijn zonder beschikbare leerkracht. Dit meldt Trouw.

De gemeente Rotterdam ziet de bui al hangen: de vervangingspoules zijn leeg, de leraren gaan met pensioen en de pabo’s trekken veel minder eerstejaars dan een aantal jaren geleden. Daarnaast willen veel Rotterdamse pabo-studenten na hun afstuderen niet in de stad werken. Volgens de Rotterdamse onderwijswethouder Sven de Langen (CDA) komt dit doordat Rotterdam een multiculturele stad is met leerlingen met veel onderlinge verschillen en aanzienlijke achterstanden. Lesgeven kan daardoor een behoorlijke uitdaging vormen. 
 
Rotterdam kiest daarom nu voor zij-instromers, want, zegt De Langen: “Voor nu: een minder goede leraar voor de klas is beter dan helemaal geen leraar". De zij-instromers zullen een verkorte opleiding van 1 jaar volgen en hebben daarmee veel minder tijd om te leren om een goede docent te worden dan pabostudenten.De Langen verwacht wel dat de zij-instromers door hun opbouwende ervaring binnen enkele jaren naar een hoger niveau groeien en daarmee hun leerachterstand inhalen. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids