Normal_promoveren_promotie_promovendus_universiteit_utrecht

De Universiteit van Utrecht heeft fikse kritiek gekregen op de samenstelling van de sollicitatiecommissie voor het aannemen van een nieuwe rector. De commissie bestond uit zes mannen en één vrouw. Intern leidde deze scheve man-vrouw-verhouding tot veel verontwaardiging. De universiteit heeft nu twee vrouwen aan de commissie toegevoegd. Dit meldt RTV Utrecht.

Dat er aanvankelijk overwegend mannen in de commissie zaten is extra opmerkelijk omdat de universiteit dit jaar het Westerdijkjaar viert. Dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat Johanna Westerdijk, als eerste vrouw in Nederland, promoveerde aan de Universiteit van Utrecht. Ondanks deze primeur loopt de universiteit nu achter op de andere Nederlandse universiteiten in het aantal vrouwen dat hoogleraar is (één op de vijf).

De huidige rector, Bert van der Zwaan, legt zijn functie neer in maart. De universiteit streeft er naar om in diezelfde maand, op de Dies Natalis van de Universiteit Utrecht, de nieuwe rector bekend te maken. De nieuwe man of vrouw aan het hoofd van de universiteit zal in eerste instantie onder de eigen hoogleraren gezocht worden.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids