Normal_docent__leerkracht__leraar__schoolbord

Als alle leraren die nu in deeltijd werken één dag in de week meer gaan werken, dan is het lerarentekort daarmee opgelost. Dit blijkt uit berekeningen van een onafhankelijk onderzoeksbureau, meldt Trouw.

In 2015 werkten er 31.000 leraren voltijd. 67.200 leerkrachten werkten vier dagen of minder, 21.600 werkten 2,5 dagen of minder. Trouw presenteert twee oplossingen om het dreigende lerarentekort van 4000 leerkrachten in 2020 op te lossen. De groep deeltijdleraren die maximaal 4 dagen per week werkt, gaat een halve dag extra werken. De andere oplossing is om de leraren die nu maximaal 2,5 dagen voor de klas staan, een hele dag extra te laten werken. In beide gevallen is het lerarentekort in één keer opgelost.
 
Scholen proberen wel leerkrachten te verleiden meer te gaan werken. Want scholen met veel kleine deeltijdaanstellingen hebben meer problemen om de continuïteit in het team en de kwaliteit van het team op peil te houden. En dat heeft uiteindelijk ook zijn weerslag op de leerlingen. De PO-Raad noemt verschillende voorbeelden om het aantrekkelijker te maken meer uren te draaien als leraar: een hogere reiskostenvergoeding, belastingvoordelen en een goedkopere kinderopvang. Maar daarnaast blijft de PO-Raad hameren op een hoger salaris, wat naar de raad verwacht sowieso meer leraren zal trekken.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids