Normal_jongens_vriendschap_vrienden_klas_kinderen_boeken_leren

De OnderwijsTopTalentPrijs 2017 is gewonnen door Ruth van Ringelesteijn van de Katholieke Pabo Zwolle en Zuzana Molcanova van Fontys Lerarenopleiding Tilburg. Zij ontvangen de prijs vanwege de hoge kwaliteit van hun afstudeerprojecten en zijn verkozen tot de meest talentvolle jonge leraren van 2017. Dit meldt SLO.

De prijs werd op 5 oktober 2017 uitgereikt tijdens de Onderwijsweek door Koen van Ottenhof, een van de winnaars in 2016, en Renske Helmer-Englebert, wethouder Onderwijs van Nationaal Onderwijsstad Nijmegen.
 
In 2017 is SLO partner van de OnderwijsTopTalentPrijs. Het INOP organiseert de OnderwijsTopTalentPrijs (OTTP) al 15 jaar en reikt de prijs jaarlijks uit aan talentvolle afstudeerders aan pabo's en eerste- en tweedegraads lerarenopleidingen. SLO wil als partner van de OTTP aandacht vragen voor curriculumbewustzijn bij leraren in opleiding. Zij doet dit samen met verschillende partners uit het onderwijsveld. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt tijdens de Onderwijsweek.
 
Ruth van Ringelesteijn wint de prijs in de categorie basisonderwijs (pabo’s) met een veelgeprezen onderzoek naar ‘zelfregulerend leren’ op de basisschool. Ze vindt het van groot belang dat de leerlingen kritisch naar hun eigen werk kijken en leren van gemaakte fouten. Een onmisbare vaardigheid in onze snel veranderende samenleving. In de praktijk gebeurt dat te weinig. Ze heeft praktische en zeer bruikbare hulpmiddelen ontwikkeld voor zowel leraren als leerlingen. De jury merkt op: "Dit werk is relevant, innovatief, volledig en breed toepasbaar. Deze genomineerde is een aanwinst voor het onderwijs".
 
Zuzana Molcanova is de winnaar in het voortgezet onderwijs. Haar lespraktijk en intensieve bestudering van relevante literatuur brengt haar tot een fraai onderzoek, waarin ze een geslaagde poging doet de effecten van het gebruik van multiculturele literatuur in havo 4 te begrijpen en te beschrijven. Daarbij gebruikt ze op indrukwekkende wijze het bekende boek De Vliegeraar. De jury: "De materialen en aanpak die Zuzana Molcanova heeft ontwikkeld, zijn van een buitengewone kwaliteit. Wij wensen iedere leerling de kans toe met deze materialen en deze aanpak te werken".
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids