Logo_logo_roc_van_twente__nieuw_

Komend studiejaar heeft het ROC van Twente drie 'practoren' in huis. Deze professionele docenten gaan onderzoek doen om de kwaliteit van opleidingen binnen de eigen onderwijsinstellingen te verbeteren. De practor op het mbo kan worden vergeleken met de lector in het hbo en de professor aan de universiteit. Dat meldt het AD.

Verschillend met een lector of een professor wordt er van practoren niet verwacht dat hun onderzoeksresultaten aan de buitenwereld publiceren via een artikel of tijdschrift. De bedoeling is juist dat hun resultaten worden gedeeld met het eigen personeel, zegt directeur John van der Vegt.

Elk van de drie practororen gaat vanaf september gedurende anderhalve dag per week aan de slag met het aansturen van vier docenten. Die docenten dragen één dag per week bij aan het onderzoek, zodat uiteindelijk de onderwijskwaliteit op de school verbeterd wordt. 

De practoren zijn aangesteld voor een periode van vier jaar en houden zich bezig met drie verschillende vakgebieden: 'effecten en impulsen van burgerschap', 'zorg en technologie' en 'het versterken van het leerproces op niveau 2'. De school draait zelf op voor de kosten, die in totaal worden geschat op zo’n twee ton. Het ROC van Twente is niet de eerste mbo-instelling die practoren aanstelt. Eerder gingen veertien andere ROC’s in ons land de Twentse school al voor. Dankzij een daaruit ontstaan netwerk kan veel kennis en ervaring worden uitgewisseld.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids