Normal_stoelen_op_tafel_school_sluit_dicht_stopt

Op dit moment voeren veel leraren in het basisonderwijs actie. Ouders moeten hun kinderen nog even thuishouden of opvang regelen want de lessen beginnen vandaag een uur later dan gewoonlijk. Met deze korte stakingsactie eisen de basisschoolleraren een beter salaris en minder werkdruk. Maar nog voor de start van de prikactie deelde het ministerie van Onderwijs al mee de eis van een loonsverhoging niet te zullen inwilligen. Dit meldt Algemeen Dagblad.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijven demissionair minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker dat er geen geld is om de lonen van basisschoolleerkrachten te verhogen. De hogere prijzen en hogere leerlingenaantallen leidden tot flinke financiële tegenvallers, aldus de bewindslieden. Bovendien kunnen  Bussemaker en Dekker zolang het kabinet demissionair is, weinig doen. De afweging over eventuele investeringen in het primair onderwijs is aan het nieuwe kabinet, schrijven zij in de brief. Zij sluiten niet uit dat er in de toekomst meer ruimte is voor een loonsverhoging.

Vorige maand beloofde demissionair vicepremier Asscher nog dat er meer geld zou komen voor docentensalarissen. Als met Prinsjesdag de formatie nog steeds niet rond is, dan zal het huidige kabinet nog maatregelen nemen voor een loonsverhoging, stelde hij in het Algemeen Dagblad. Asscher blijft bij zijn belofte, ondanks de uitspraak van Dekker en Bussemaker dat een loonsverhoging nu niet mogelijk is.

De prikactie van PO-front wordt gesteund door onderwijsraden en vakbonden. De staking zorgt echter voor veel ouders voor een opvangprobleem. De Nationale Onderwijsgids vroeg ouders/lezers daarom wat zij vinden van de actie. Lees hier een compilatie van de reacties.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids