Normal_klas_lokaal_leeg_school_stoelen_tafels

Veel basisscholen doen morgen mee aan de zogeheten prikactie van PO-Front. Met deze korte stakingsactie eisen basisschoolleraren een beter salaris en minder werkdruk. De meeste basisscholen beginnen daarom een uur later met lesgeven. Onderwijsraden en vakbonden steunen de actie. Honderdduizenden mensen lieten weten dat ook zij achter de stakingsactie van de basisschoolleraren staan staan door een petitie op internet van PO-Front te ondertekenen. Tegelijkertijd stelt de staking veel ouders voor een opvangprobleem. Wat vinden onze lezers nou echt van de stakingsactie? We vroegen vorige week jullie mening hierover via een oproep op Facebook. Lees hieronder de compilatie van de binnengekomen reacties.

Chantal Alkemade-Kok: “Alle PO-docenten jullie hebben gelijk!! Ik werk in VO en de werkdruk bij jullie is vele malen hoger. Neerleggen en van mij mogen jullie dit nog veel langer/vaker doen!! Succes dinsdag. Ik ga rustig met mijn kinderen koffie drinken/ontbijten. Go PO.”
 
Sammie Eli: “Ik heb zowel in het basis- als het voortgezet onderwijs gewerkt. Ik heb twee redenen waarom ik niet in het basisonderwijs zou willen werken: 1. Het ontzettend lage salaris. 2. In combinatie met de ontzettend hoge werkdruk. Als docent moet je voldoen aan allerlei regels. Je hebt niet eens vrijheid om je dag zelf in te delen zoals je dat wilt. Je bent gewoon een methodeslaaf. Het ging niet eens om lesgeven, maar meer om het afvinken van alle taken die je moest doen om jezelf als docent in te dekken. Taken waar mijn leerlingen echt geen profijt van hadden.”
 
Marlies Klooster: “De Springplank in Leidschendam doet uiteraard ook mee! Voor mezelf heeft het geen zin meer; ik sta voor mijn pensioen, maar sta 100 procent achter de eisen en ben dus solidair!”
 
Jeltje Mulder: “De Ds. van Maasschool doet mee en begint een uur later, SBO De Brug idem dito. Alleen wil het taxibedrijf niet een uur later rijden, waardoor kinderen of thuis gebracht worden, of als dat niet kan, thuis blijven. De staking zelf vind ik prima. Hopelijk brengt het wat positiefs en gaat er beter betaald worden en worden de arbeidsomstandigheden en –voorwaarden beter ten aanzien van inval.” 
 
Manuela van der Wal: “Enk school doet ook mee. Ze starten een uur later en daarom moet ik Hanna zelf brengen. Taxi rijdt normale tijd, dus dan maar zelf rijden. Hopelijk levert het voor de leraren wel wat, want het is wel lastig voor de kinderen.”
 
Kees Freyee: “Basisschool de Wegwijzer uit Woerden doet mee! Uit volle overtuiging.”
 
Anoniem: “De Oversteek in Liempde doet ook mee met de staking. Ik vind het een nadeel dat de ouders worden geraakt. Die moeten een oplossing bedenken voor dat uur. Werk, oppas, vervoer. Degene waar een signaal naartoe moet heeft niet veel last van deze actie, helaas.”
 
Anoniem: "De staking in het onderwijs is terecht: er mag zeker meer waardering komen voor de leerkrachten. Hoe dan ook. Er wordt veel van hen gevraagd. Maar toch, in vergelijking met verpleegkundigen (zelfde soort opleidingsniveau, werkdruk en verantwoordelijkheden), verdienen ze nog niet zó slecht."
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids