Normal_kinderen__les__hulp__juf__lerares__onderwijzer__docent__leerlingen__po__vo

Volgens arbeidseconoom Ronald Dekker van de Universiteit Tilburg zijn scholen er zelf schuldig aan dat ze nu voor hoge kosten komen te staan doordat ze uitzendkrachten moeten inhuren. Als ze leerkrachten eerder zekerheid hadden geboden met een vast contract, was de run op leraren nu niet nodig geweest. Voor leraren kan deze marktwerking ook positief uitpakken: zij hebben zo de mogelijkheid om verschillende scholen uit te proberen, profiteren van flexibele werktijden en hebben minder administratieve rompslomp. Dit meldt Trouw.

De vraag naar leerkrachten is nu groter dan het aanbod, en daar springen uitzendbureaus handig op in. Vroeger werd het inhuren van uitzendkrachten alleen gedaan in geval van nood. Tegenwoordig is het gebruik maken van uitzendbureaus tijdens een griepgolf al vrij normaal. Er zijn zelfs scholen die reguliere vacatures moeten invullen via detachering. Dat is behoorlijk duur, want naast bemiddelingskosten moeten scholen ook btw betalen over de dienst die ze afnemen. 
 
Dat er geld voor onderwijs naar recruiters gaat, is niet de bedoeling, zegt arbeidseconoom Ronald Dekker van de Universiteit Tilburg. Maar scholen hebben zelf bijgedragen aan dit gat in de markt voor uitzendbureaus. “Scholen waren jarenlang onvoldoende bereid om docenten zekerheid te bieden. Ze hebben zelf hun arbeidsmarktpositie uitgehold”, meent Dekker. 
 
Leerkrachten kunnen juist profijt hebben van de situatie. Volgens Frank Voskuil, directeur van uitzendbureau Dit is Wijs, komt er een nieuwe generatie leraren op. Zij willen wel vaste uren, maar niet per se een vaste groep. Het voordeel hiervan is dat er wel geld wordt verdiend, maar de werkdruk lager ligt, omdat zij geen oudergesprekken hoeven te voeren en geen rapporten hoeven te schrijven. 
 
Wat scholen zelf kunnen doen om de kosten nog enigszins te drukken, is in de vijver van de ‘stille reserves’ te vissen, zoals hoogleraar Frank Cörvers van ROA het uitdrukt. Hij denkt dat scholen oudere docenten en leraren die in andere sectoren zijn gaan werken moet proberen aan te trekken. Oudere leraren leveren bovendien vaak meer kwaliteit en haken minder snel af, is zijn mening.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids