Logo_cnv_onderwijs

Het strafrechtelijk vervolgen van leraren bij een ongeluk op of nabij de school zou niet moeten kunnen. De verantwoordelijk moet bij de school liggen en niet bij de individuele docent. Dat zegt Loek Schueler van de vakvereniging CNV Onderwijs. Dat meldt CNV Onderwijs.

Schueler uit haar zorgen in een reactie op de strafzaak tegen leraren en badmeesters die aanwezig waren bij de verdrinking van het 9-jarige meisje in Rhenen. De kwestie bezorgt CNV Onderwijs veel vragen. Die gaan vaak over de verantwoordelijkheid van docenten tijdens schoolreisjes of andere klassenuitjes, die deze periode veel plaatsvinden.

Volgens Schueler moet er op scholen een protocol aanwezig zijn waarin duidelijk staat omschreven welke rechten en verantwoordelijkheden elke betrokkene heeft. Ondanks een goed protocol kan het alsnog gebeuren dat er iets voorvalt. De vakvereniging maakt zich zorgen over het lot van docenten. Schueler zegt dat zij geen angst zouden moeten hebben om vervolgd te worden. Ook al leven zij de regels van een protocol na, de school zou altijd eindverantwoordelijk moeten zijn in het geval van een ongeluk.

CNV Onderwijs geeft leerkrachten dan ook het advies om alle zorgen wat betreft verantwoordelijkheden met collega’s en de schoolleiding te bespreken. Waar nodig kan het protocol dan worden bijgesteld. Desnoods kan een activiteit eerst worden uitgesteld zolang de afspraken nog niet helder zijn.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids