Normal_internationaal_kinderen_buitenland_allochtoon1_jpg

Het onderzoeksproject 'Jeugd in ontwikkeling, opvoeding en onderwijs' in het kader van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) richt zich op jeugd en onderwijs en meer specifiek op ‘diversiteit en ongelijkheid’. Het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) doet een oproep aan experts uit de praktijk of het beleid van jeugd en onderwijs en de wetenschap op dit gebied om zich aan te melden voor deelname aan een va de deelprojecten uit de Jeugd-route. Aanmelden kan nog tot en met 21 april 2017. Dit melden NRO en ZonMw.

Het streven van de NWA is om publiek en wetenschap te betrekken bij het belang van wetenschap voor de maatschappij. Het onderzoekthema Jeugd is een van de routes binnen de wetenschapsagenda van maatschappelijke en economische vraagstukken die van belang zijn voor onze samenleving. Het doel van de Jeugd-route is een bijdrage te leveren aan het welzijn van kinderen opdat zij uiteindelijk positief kunnen functioneren binnen de maatschappij. Judi Mesman van Universiteit Leiden en Monique Volman van de Universiteit van Amsterdam treden op als boegbeelden van de Jeugd-route.

Het onderzoeksproject bestaat uit vijf deelprojecten met de volgende thema's:

  • Sociale cohesie in de klas
  • Culturele sensitiviteit van professionals in jeugd en onderwijs
  • Buitenschools leren en ongelijkheid (risico- en succesfactoren)
  • Verbinding onderwijs en jeugdzorg
  • (On)gelijkheid in jeugdgezondheid(szorg)

Een uitgewerkt projectplan voor ‘Jeugd in ontwikkeling, opvoeding en onderwijs’ met een omvang van 2,5 miljoen moet al op 15 juni dit jaar zijn ingediend.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids