Normal_vliegtuig_opstijgen_stijgen_vliegveld

Een leerlinge van ROC Twente in Hengelo heeft een nare bijsmaak overgehouden aan de werkweek van haar school van afgelopen week naar Boedapest. Op het vliegveld bleek haar identiteitskaart kwijt te zijn. De school liet de leerlinge achter op de luchthaven van de Hongaarse hoofdstad. Niemand van de leerkrachten schoot te hulp. Dat meldt het AD.

De 18-jarige studente marketing aan het ROC is behoorlijk van slag na de gebeurtenis. Uiteindelijk kwam alles goed, maar de paniek en ontsteltenis waren groot afgelopen week. Toen bleek dat haar ID-kaart verloren was, mocht ze het vliegtuig niet in. In tranen vroeg ze haar leerkrachten wat ze moest doen. Die vonden dat de leerlinge dat zelf wel kon uitzoeken, omdat ze volwassen is. Vervolgens vloog de groep leerlingen en leerkrachten terug naar Nederland.

Een van de klasgenoten vond het absoluut niet kunnen om de leerlinge in haar eentje achter te laten op een vreemd vliegveld. Hij besloot vrijwillig achter te blijven om te helpen. De twee studenten vertellen dat de leerkrachten lacherig deden over de situatie. Over geld voor een ticket, het terugvinden van de identiteitskaart en de terugvlucht naar huis werd niet serieus gevraagd. Dat heeft zoveel indruk op de leerlinge gemaakt dat ze er nog steeds slapeloze nachten van heeft.

De ID-kaart werd uiteindelijk teruggevonden en dankzij financiële hulp van de klasgenoot kon er een nieuw ticket worden geboekt voor de eerstvolgende vlucht. De twee studenten noemen het meer geluk dan wijsheid dat ze uiteindelijk zo snel weer voet op Nederlandse bodem konden zetten. De vraag ‘wat als...?’ spookt nog vele malen door hun hoofd.

Volgens een woordvoerder van de school is er inderdaad niet goed gehandeld en had het voorval nooit mogen gebeuren. Leerkrachten zeggen dat zij wel navraag hadden gedaan of de leerlingen genoeg geld hadden voor de terugvlucht. Ook zou er zijn geregeld dat het personeel op de luchthaven zorg zou dragen voor de twee. De moeder van de leerlinge hekelt de laconieke houding van de school en vindt dat de school te weinig verantwoordelijk heeft getoond. Dat haar klasgenoot te hulp schoot valt hem te prijzen, maar dat was eigenlijk de taak van het ROC. De school gaat nog in gesprek met de ouders van beide leerlingen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids