Normal_normal_foto_henk

Docent Henk ter Haar uit Zwolle is genomineerd voor de verkiezing Beste Leraar Nederlands van Nederland en België 2017. Henk ter Haar is docent Nederlands en teamleider op GSG Guido in Arnhem en columnist voor de Nationale Onderwijsgids. Ter Haar werd met elf andere kandidaten geselecteerd uit 75 aanmeldingen. Dit meldt Nederlands Dagblad.

Ter Haar is zeer verheugd over zijn nominatie, niet alleen voor hemzelf maar ook voor het vak. "Het is een bevestiging dat je van Nederlands een leuk kan maken", zegt hij in Nederlands Dagblad. In de uitzending van Taalstaat zal Ter Haar aan de jury moeten vertellen hoe hij dat doet. In het Twitter-bericht waarmee Ter Haar reageerde op zijn nominatie, lichtte hij zijn aanpak al kort toe: "Ja! Meer klooien! Meer knutselen! Meer creativiteit! Meer leerplezier!! Op elk onderwijsniveau."

In zijn columns die ook op de Nationale Onderwijsgids verschijnen schrijft Ter Haar over gebeurtenissen in zijn lessen, geeft hij lesideeën en zijn visie op onderwijsactualiteiten. Daarmee wil de docent Nederlands laten zien dat hij trots is op zijn vak en zijn leerlingen. Ter Haar ziet lesgeven niet als eenrichtingsverkeer. Lesgeven is samen met de leerling leren, niet alleen de Nederlandse taal maar ook over het leven. In zijn lessen zoekt hij daarom nadrukkelijk de ruimte voor creativiteit en maatschappelijke actualiteit.

De Taalstaat nodigt elke week één van de kanshebbers uit voor de uitzending om zich te presenteren. Komende zaterdag, 18 maart,  is de beurt aan Ter Haar. Een jury zal vervolgens drie kandidaten nomineren voor de titel Beste Leraar Nederlands. Het publiek mag de uiteindelijke winnaar kiezen. De winnaar wordt in de uitzending van 20 mei 2017 bekend gemaakt.

Benieuwd naar de andere genomineerden voor Beste Leraar Nederlands 2017? Kijk op www.nporadio1.nl/de-taalstaat voor een overzicht van de kandidaten (inclusief luisterfragmenten) die tot nu toe in de uitzending zijn geweest. De Taalstaat wordt elke zaterdag uitgezonden tussen 11.00 en 13.00 op NPO Radio 1.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids