Normal_300px-fi-v_kivalta.svg

Er is een nieuwe protestbeweging van leraren ontstaan op Facebook. Bijna 14.000 leraren in het basisonderwijs zijn inmiddels lid geworden van de besloten Facebookgroep ‘PO in actie’ om hiermee op te komen voor een beter salaris en minder werkdruk. Dit meldt Algemeen Dagblad.

De groep is vorige week opgestart door de Arnhemse basisschoolleraar Paul de Brouwer. Hij wil met de Facebookgroep een groeiende bewustwording van de ongelijkheid in salaris van docenten bereiken. “We hebben dezelfde opleidingsgraad als een tweedegraadsdocenten in het voortgezet onderwijs en ons beroep is zwaarder door de vele niveauverschillen in de klas, maar we verdienen honderden euro's minder", zegt hij. 
 
De meeste leraren in het basisonderwijs hebben na 15 jaar een salaris van rond de 3500 euro bruto per maand zonder mogelijkheid tot doorgroeien in een hogere schaal. Leraren in het voortgezet onderwijs verdienen uiteindelijk rond de 4000 euro en kunnen doorstromen naar hogere schalen waarin de lonen oplopen tot bijna 5300 euro bruto per maand.
 
Op de facebookpagina worden medewerkers in het primair onderwijs opgeroepen om lid te worden “van een beweging waar bonden en politiek naar moeten luisteren”. Want er lijkt momenteel niets te gebeuren. De afgelopen twee jaar is er weliswaar vijf procent salaris bijgekomen voor basisschoolleraren, maar zoals De Brouwer zegt: “5 procent van weinig is nog steeds niet veel." Hij geeft aan dat er binnen de Facebookgroep al gesproken wordt over acties en staken.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids