Normal_jeroen_dijsselbloem

Het hoogleraarschap mag gecombineerd worden met een nevenfunctie. De onafhankelijkheid van de hoogleraar is niet in het geding en het onderwijs profiteert van de praktijkervaring. Dat schrijft minister Dijsselbloem in een brief aan de Tweede Kamer. Dit meldt het FD.

Hoogleraren met nevenfuncties zijn al jaren onderwerp van discussie. Hoogleraren moeten zich houden aan de Nederlandse Gedragscode Wetenschapsbeoefening. Hierin hebben alle universiteiten beloofd zich te houden aan een zestal principes, waaronder onpartijdigheid, onafhankelijkheid en controleerbaarheid, zo schrijft Dijsselbloem. Ook vindt hij het waardevol dat universitair onderwijs gegeven wordt door mensen met praktijkervaring, zodat wetenschap en praktijk dichter bij elkaar komen. 
 
Tegenstanders vinden dat hoogleraren met een nevenfunctie nauwelijks deelnemen aan het maatschappelijk debat. Dijsselbloem is het hier niet mee eens. Hij wijst er in zijn brief op dat de hoogleraren ingezonden brieven en dergelijke hebben gebruikt om zich te mengen in het maatschappelijk debat. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids