Normal_docent_werk_ontslag_leraar_lerares_werken_tas

Voordat Rotterdamse scholen voortaan nieuwe docenten aannemen, moet eerst bij de oude werkgever nagevraagd worden of de docent betrouwbaar is. Voor deze regeling moet, als het aan wethouder Hugo de Jonge ligt, een speciale gedragscode worden opgesteld. Dat meldt het AD. 

Het plan voor de regeling komt naar aanleiding van een voorval op het Rijnmond College van vorig jaar.  Daar werd een wiskundeleraar opgepakt wegens bezit en productie van kinderporno. Deze docent bleek bij de school waar hij daarvoor werkte ook al te zijn ontslagen wegens seksueel taalgebruik.

De Theaterhavo/vwo en de vavo, waar de betreffende docent daarna solliciteerde, vroegen om een Verklaring Omtrent Gedrag van de man. Die werd gewoon verkregen, samen met een positieve referentie van zijn vorige school. Omdat hij juist op die school was ontslagen, is deze gang van zaken uiterst opvallend te noemen.

Wethouder De Jonge wil daarom dat scholen intensiever contact  met elkaar opnemen bij de aanstelling van een nieuwe docent om misverstanden zoals bovenstaand voorbeeld in de toekomst te voorkomen. Als een docent op meerdere scholen heeft gewerkt, zou er bij al deze werkgevers geïnformeerd moeten worden.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids