Normal_fotomru

Per 1 januari 2017 is Manon Ruijters benoemd tot hoogleraar Learning, Development and Behavioral Change aan de parttime Master of Science Verandermanagement van de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ruijters is academic partner bij Twynstra Gudde en lector bij Aeres Hogeschool Wageningen (voorheen Stoas Vilentum). Dat meldt Twynstra Gudde.

De pas benoemde hoogleraar geeft samen met de professoren S. ten Have en W. ten Have leiding aan het onderwijs en onderzoek van de opleiding Verandermanagement die onderdeel is van de School of Management van de Vrije Universiteit Amsterdam.

In 2006 promoveerde Ruijters aan de Universiteit Utrecht op een proefschrift over de diversiteit van het leren in organisaties en de 'taal van het leren'. Haar adviespraktijk kenmerkt zich door een continue wisselwerking tussen praktijk (sinds 2000 als adviseur bij Twynstra Gudde) en theorie (vanaf 2012 tevens als lector bij Aeres Hogeschool Wageningen). Daarbij staat het zoeken naar evenwicht tussen welzijn en wijsheid en effectiviteit en efficiëntie van leren en ontwikkelen op individueel, team en organisatieniveau centraal.

Ruijters is gefascineerd door de diversiteit die het leren van nature heeft. Daarbij staan de talenten en kwaliteiten van mensen, groepen en organisaties voorop, die zo goed mogelijk moeten aansluiten op de ambities. Dat moet uiteindelijk weer leiden tot groei, welzijn, wijsheid en veerkracht.

Ruijters is daarnaast (co)auteur van diverse boeken en artikelen over organisatorisch leren, professionele identiteit, ecologie van leren, leren academies en leiderschap, waaronder Liefde voor Leren, Je binnenste buiten en Canon van het leren.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids