Normal_kapstok_school_kleuterklas_jassen_rugzak

Leraren in actie (LIA) wil dat de overheid een stappenplan in werking zet om de zogenaamde plofklassen van meer dan 30 leerlingen te verkleinen naar maximaal 24 leerlingen per klas. Dat schrijft de organisatie in een zaterdag gelanceerde petitie 'Stop de overvolle klassen'. Dit meldt Metro.

In de bijgaande brief aan de Tweede Kamer zegt LIA dat ze al vanaf het nieuwe seizoen 2017/2018 geen plofklassen meer willen zien van meer dan 30 leerlingen in het reguliere basis- en middelbaar onderwijs. Daarnaast pleiten ze voor een stappenplan van 3 jaar om de klassen te verkleinen naar 24 leerlingen en dit ook wettelijk vast te leggen. Op dit moment geldt er in Nederland geen wettelijk maximum aan het aantal leerlingen dat in een klas zit. Leraren in Actie wijt de overvolle klassen aan de bezuinigen van de afgelopen jaren en ziet dit als een groot werkdrukprobleem.
 
Op het moment van schrijven is de petitie door bijna 9100 leraren, ouders, leerlingen en andere betrokkenen getekend. Leraren in Actie wil de petitie in maart 2017, een week voor de verkiezingen, aanbieden aan de Tweede Kamer. 
 
In 2013 heeft LIA eenzelfde petitie aan de Tweede Kamer aangeboden. Deze was getekend door ruim 46.000 mensen, maar kreeg geen meerderheid van de Tweede Kamer achter zich voor een wettelijk vastgelegde maximum groepsgrootte van klassen. “Met deze petitie willen we het probleem graag nóg een keer uitleggen aan de Tweede Kamer”, aldus Nick Vogels, een van de initiatiefnemers van de vakbond Leraren in Actie. “We hopen dat een nieuw kabinet andere keuzes gaat maken. Politici moeten investeren in het onderwijs.”
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids