Normal_kinderen__les__hulp__juf__lerares__onderwijzer__docent__leerlingen__po__vo

De PO-Raad heeft afspraken kunnen maken die scholen tijdelijk enige ruimte geven in de vervangingsproblematiek door de Wet werk en zekerheid (Wwz). De PO-Raad is blij dat hiermee erkend wordt dat er binnen het primair onderwijs  een probleem is met vervanging van leerkrachten als de Wwz onverkort wordt toegepast. Dit meldt de PO-Raad.

De PO-Raad ziet de gekozen oplossingsrichting niet als definitieve oplossing voor alle problemen rondom de Wwz. Maar het geeft het primair onderwijs tijdens de periode waarin het ziekteverzuim het hoogst is (januari tot en met maart) wel verlichting. Met de bonden is afgesproken dat de cao-afspraken die zijn gemaakt naar aanleiding van de Wwz, geëvalueerd worden. Duidelijk moet worden of de schoolbesturen, ook als zij een doordacht vervangingsbeleid hebben ingevoerd, uit de voeten kunnen met deze cao-afspraken.
 
Minister Asscher heeft op verzoek van de Tweede Kamer een verkenner aangesteld met de opdracht om binnen de huidige wet een oplossing te zoeken voor de vervangingsproblemen in het primair onderwijs. Verkenner Jacques Tichelaar is aan het werk gegaan om een oplossing te zoeken die op de korte termijn zou werken. Wetswijziging biedt op de korte termijn geen soelaas. Hij heeft sociale partners ervan overtuigd gezamenlijk een beroep te doen op de ministeriële regeling uit de Wwz die verruiming mogelijk maakt. 
 
De gemaakte afspraak houdt in dat tijdelijke contracten die worden aangegaan in de maanden januari, februari en maart 2017 en 2018 voor kortdurende vervanging van ziekteverzuim, niet meetellen voor de ketenregeling. Het aantal contracten voor een vervanger is dus onbeperkt in deze maanden, maar de afzonderlijke contracten moeten wel kortdurende contracten zijn, van maximaal 14 dagen. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids