Normal_les_leerkracht_docent_leerling_klas_kinderen

Meester Freerk Brouwer van basisschool De Trime uit Beetsterzwaag is de winnaar van de Mees Kees-verkiezing. Hij ontving de prijs uit handen van Astrid Venes, landelijk projectleider Veel Meer Meester! en directeur Fontys Hogeschool Kind en Educatie tijdens de voorpremière van de nieuwe Mees Kees-film in Utrecht. Dit meldt Fontys Hogeschool.

Tweede was meester Marcel van de St. Jozefschool in Wateringen. Meester Ralf van basisschool ’t Schrijverke in Goirle is derde geworden. De leerlingen van de klas hadden meester Freerk voorgedragen door middel van een filmpje waarin ze lieten zien dat meester Freek de échte Mees Kees is. Naast het feit dat de drie finalisten met hun klas bij de exclusieve voorpremière van de nieuwe Mees Kees speelfilm mochten zijn, kregen zij allemaal het nieuwe boek Mees Kees – Buiten de lijntjes voor hun hele klas. 
 
De Mees Kees-verkiezing is onderdeel van de campagne Veel Meer Meester! Hierin proberen aangesloten hogescholen jongens te interesseren voor een baan in het basisonderwijs om zo meer mannelijke leraren voor de klas te krijgen. Veel Meer Meester! heeft al geleid tot meer aanmeldingen van mannelijke studenten. Maar nog niet genoeg. Bovendien blijkt uit cijfers dat 63 procent van de mannen die de pabo hebben afgerond niet voor de klas in het basisonderwijs staan. Bij vrouwen is dit 43 procent, blijkt uit onderzoek van CBS. Mannen die zijn opgeleid tot leerkracht in het basisonderwijs werken echter wel vaak in het onderwijs. Ze zijn bijvoorbeeld manager, onderwijsdeskundige of docent in het voortgezet onderwijs. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids