Normal_klas_les_leerlingen_kinderen_docent

Meer coaching, meer zeggenschap, sneller een vaste aanstelling voor starters en het vastleggen van de gemiddelde klassengrootte. Dat zijn in het kort de oplossingen van de Groene Golf, de jongerenbeweging van de Algemene Onderwijsbond (AOb) voor de knelpunten die jonge docenten tegenkomen in het onderwijs. Dit meldt AOb.

Dit schrijft voorzitter Dorien König in een brief aan de Tweede Kamer, als voorzet voor het debat van de Tweede Kamer over de arbeidsmarktpositie van jonge docenten begin december. “Coaching en begeleiding voor starters moet een vanzelfsprekend en verplicht onderdeel worden van de eerste twee jaren van een starter”, vindt König. Nu worden startende leraren in het diepe gegooid. Ook pleit zij voor meer zeggenschap over het eigen vak, zowel in de praktijk als in het meedenken over een curriculum. Nu is er weinig ruimte voor frisse ideeën. Ook kleinere klassen zijn in het voordeel van de startende leraar. De Groene Golf wil daarom, net als een aantal politieke partijen, de gemiddelde klassengrootte laten vastleggen. Deze maatregelen moeten voorkomen dat ambitieuze nieuwe leraren wegvluchten uit het onderwijs “omdat de voorwaarden voor goed onderwijs niet op orde zijn“, schrijft König tot slot.
 
Ook de AOb en de andere bonden, zoals CNVO, FNV Overheid, FvOv en de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) hebben een brief geschreven aan de Tweede Kamer. Zij pleiten hierin onder andere voor een beter salaris, het terugdringen van de werkdruk en het continu inzetten op professionalisering van onderwijspersoneel. Zij delen het standpunt van de Groen Golf dat er meer vaste banen voor jonge leraren moeten komen.
 
In december debatteert de Tweede Kamer over de positie van jonge docenten.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids