Normal_docent__leerkracht__leraar__schoolbord

Het bijzonder onderwijs krijgt een verkenner die moet zoeken naar oplossingen voor de problemen met tijdelijke leerkrachten. Door een nieuwe wet hebben sommige scholen grote moeite om invalkrachten in te zetten. Minister Asscher van Sociale Zaken is nu akkoord gegaan met een verkenner. Dat melden de Telegraaf en het Algemeen Dagblad.

Een brede meerderheid in de Tweede Kamer drong aan op een verkenner in het bijzonder onderwijs. De regeringspartijen VVD en PvdA en de ChristenUnie, CDA en D66 vinden dat de verkenner knelpunten op een rijtje moet zetten en oplossingen formuleren.

De problemen met invalkrachten zijn ontstaan door de Wet werk en zekerheid (Wwz). Door deze wet zijn scholen verplicht in bepaalde gevallen flexibele krachten een vast contract te bieder, maar daar is geen geld voor en er is ook niet constant werk voor deze krachten. “Het kan niet zo zijn dat er nu hele schoolklassen naar huis worden gestuurd als gevolg van deze wet”, stelt CDA-Kamerlid Pieter Heerma.

Hoewel Asscher van mening is dat de cao voor de sector voldoende ruimte voor een goed vervangingsbeleid biedt, ziet hij ook dat niet alle scholen het invalbeleid helemaal op orde hebben. De verkenner moet daarom de knelpunten signaleren en met oplossingen komen. Nu zorgt de wet alleen nog voor problemen in het bijzonder onderwijs, maar ook het openbaar onderwijs krijgt straks met problemen te maken. Ambtenaren, en dus ook leerkrachten in het openbaar onderwijs, worden binnenkort als gewone werknemers beschouwd en vallen dan ook onder de Wwz. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids