Joanne Liu, voorzitter Artsen Zonder Grenzen, foto: Chatham House [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Internationaal president Joanne Liu van hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen geeft op 25 november een lezing over vluchtelingenhulp aan de Univeristeit Leiden. Zij doet dit in haar hoedanigheid van Cleveringa-hoogleraar. De dag voor deze Cleveringa-oratie zal zij nog een extra college geven voor studenten en medewerkers van de Leidse universiteit met als onderwerp de Ebola-crisis van 2014. Dit meldt Universiteit Leiden.

De Cleveringa-leerstoel werd in 1970 ingesteld door de universiteit ter herinnering aan hoogleraar Rudolph Cleveringa en zijn moedige optreden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op deze wisselleerstoel neemt elk academisch jaar iemand anders plaats die zich bezighoudt met de Tweede Wereldoorlog of vraagstukken rond recht, vrijheid en verantwoordelijkheid. De Cleveringa-hoogleraar houdt op of rond 26 november de jaarlijkse Cleveringa-rede.

Joanne Liu is Canadese kinderarts en sinds 2013 voorzitter van Artsen Zonder Grenzen. Mede dankzij haar leiderschap werd de wereldwijde Ebola-epidemie van 2014 bedwongen. Liu zal in haar oratie ingaan op het belang van humanitaire en medische hulp aan vluchtelingen en mensen in nood en het gebrek aan interventie en opvang in Europa.

De Cleveringa-oratie vindt plaats op vrijdag 25 november in het Groot Auditorium in het Academiegebouw van de Universiteit Leiden. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.universiteitleiden.nl.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids