Normal_geld_rekenmachine

Een groot aantal pensioenfondsen komt in de problemen door de lage rekenrente en dreigt vanaf volgend jaar te moeten korten op de uitkeringen aan huidige en toekomstige gepensioneerden. De FNV vindt dat het kabinet snel moet ingrijpen en de nadelen van de kunstmatige lage rente structureel moet corrigeren. Dat meldt FNV.

De grootste vakbond waarschuwt dat de voortdurende onzekerheid over mogelijke pensioenkortingen in 2017 niet alleen slecht is voor pensioendeelnemers, maar ook voor het vertrouwen van mensen en dus voor de economie.

Han Busker van FNV: “In reactie op een eerdere oproep van de FNV heeft staatssecretaris Klijnsma beloofd de hersteltermijnen te zullen verlengen om zo het beleid van de Europese Centrale Bank te corrigeren. Laat ze hiertoe nu snel definitief besluiten zodat er een eind komt aan de onzekerheid voor de mensen.”
De Europese Centrale Bank houdt al lange tijd de rente kunstmatig laag en hoopt zo de economie en de werkgelegenheid te stimuleren. Hierdoor ligt die rente beneden de feitelijke economische waarde.

“De Nederlandse regels voor het toezicht op de pensioenen gaan nog steeds uit van een tè rentegevoelige benadering. We moeten toe naar een nieuw en minder rentegevoelig pensioencontract. Maar zolang dat er niet is, moet de rekenrente niet tot méér instabiliteit leiden”, aldus Busker.

In september was het ambtenarenpensioenfonds ABP zijn achterban alvast aan het voorbereiden op de dreigende verlaging van pensioenen in 2017.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids