Normal_les_klas_leerlingen_juffrouw_docent

In de nieuwe programmaperiode ESF 2014-2020 is gesteld dat projecten mede de bevordering van de gelijkheid van vrouwen en mannen en de bevordering van gelijke kansen en non-discriminatie tot doel moeten hebben. Daarom is het Agentschap SZW een samenwerking aangegaan met VanDoorneHuiskes. Dat meldt Agentschap SZW.

VanDoorneHuiskes ondersteunt gemeenten bij het uitwerken van gelijke kansen en non-discriminatie (GKND) in de projecten door het aanbieden van informatie, het geven van trainingen, het aanreiken van tools en audiovisueel materiaal, het opsporen van best practices, het persoonlijk adviseren van gemeenten en samenwerking met bedrijven.

Ook in het onderwijs is een verschil te zien tussen vrouwen en mannen. Het aantal vrouwen dat een academische topfunctie bekleedt, loopt nog ver achter op het aantal mannen met een beroep als universitair hoofddocent of hoogleraar. Dit bleek in november uit de monitor die het Landelijke Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH). Volgens de LNHV laat het aandeel vrouwen wel een stijging zien maar op dit tempo is er pas over ruim veertig jaar sprake van sekse-gelijkheid in de wetenschap. Uit de gegevens blijkt dat vrouwen nog steeds minder kans maken op een promotie tot hoogleraar. Ook het salaris van vrouwen in de wetenschap ligt veel lager dan bij hun mannelijke collega's.

Nederland loopt in vergelijking met de rest van de landen binnen de Europese Unie achter als het gaat om het aantal vrouwelijke hoogleraren. In december zei minister Bussemaker van Onderwijs dat zij wil dat op universiteiten dertig procent van de hoogleraren vrouwelijk zijn, net als in het bestuur van de onderwijsinstellingen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids