Normal_leerlingen__kinderen__basisschool__po__huiswerk__afkijken__leren

Verschillende politieke partijen uit de Tweede Kamer staan achter de roep van de PO-Raad om meer geld voor het basisonderwijs. De koepelorganisatie waarschuwt voor een tekort van duizenden meesters en juffen waardoor de kwaliteit van het primair onderwijs onder druk zal komen te staan. De raad wil dat het ministerie van Onderwijs extra geld inzet om het lerarenberoep aantrekkelijker te maken. Dit meldt NU.nl.

PvdA, CDA , D66 en SP vinden eveneens dat er meer geld geïnvesteerd moet worden, dat blijkt uit een rondgang van NU.nl. Het volgende kabinet moet dit geld gebruiken om docenten “twee keer zo goed” te betalen”, zegt Kamerlid Loes Ypma van de PvdA. Dit moet het beroep zelf aantrekkelijker maken en dus meer studenten naar de pabo lokken. De SP vindt dat de investeringen zo snel mogelijk moeten gebeuren.

Ook de D66 vindt een miljoeneninvestering noodzakelijk maar wil daarnaast ook dat het beroep inhoudelijk aantrekkelijker wordt gemaakt. Volgens D66’er Paul van Meenen is er sprake van een structurele verwaarlozing van het basisonderwijs. Docenten moeten meer ruimte en zeggenschap krijgen om hun vak zelf in te vullen. Daarnaast moet er meer begeleiding komen voor docenten, bijvoorbeeld bij het omgaan met kinderen die moeilijk leren.

De belangrijkste oorzaak van de problemen is de dalende instroom aan de lerarenopleidingen. Door de strengere eisen komen minder studenten in aanmerking voor de pabo en studeren er minder studenten af. Het CDA wil daarom dat de aansluiting tussen de havo en de pabo wordt verbeterd. Zo zouden al op de middelbare school aanvullende programma’s met stages aangeboden kunnen worden die leerlingen voorbereiden op de lerarenopleiding en het beroep van docent.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids