Normal_auto_rijden_autorijden_stuur

Minister Melanie Schultz van Infrastructuur moet ingrijpen om onbevoegde rijinstructeurs van het toneel te laten verdwijnen. Dat eist de VVD van de bewindsvrouw. De Vereniging Rijschool Belang denkt dat er zo'n 1200 leraren zijn die onbevoegd lesgeven. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

De politie in Spijkenisse plukte twee weken geleden nog een 63-jarige Vlaardinger van de weg, omdat hij niet de juiste papieren in bezit had. Het geeft volgens VVD-Kamerlid Barbara Visser maar weer eens aan dat er het nodige mis is in de branche.

De mensen die misbruik maken van de regels moeten aangepakt worden, vindt Visser. “Als je willens en wetens fraudeert en daarmee leerlingen in gevaar brengt, dan moet er geen genade zijn”, zegt ze.

Minister Schultz heeft al maatregelen aangekondigd. In een nieuw wetsvoorstel gaat de Inspectie Leefomgeving en Transport de instructeurs in de gaten houden. Ook gaat het CBR meer controleren op foute instructeurs.

De VVD vindt daarnaast dat de verplichte bijscholingscursus te weinig voorstelt. Iedereen moet zich elke vijf jaar laten bijscholen, maar die cursus is zo makkelijk dat 99 procent slaag. "Ik hoor verhalen uit de branche dat er instructeurs zijn die het halen terwijl ze helemaal geen Nederlands spreken. Dat is volslagen belachelijk”, aldus Visser.

Iemand die zijn of haar rijbewijs heeft gehaald bij een onbevoegde leraar hoeft niet te vrezen. De bestuurder heeft immers bij het CBR aangetoond dat hij in staat is om veilig aan het verkeer deel te nemen. 

Door redactie Nationale Onderwijsgids