Normal_download__2_

Er is een duidelijke omslag gaande in het aantal beschikbare banen in het basisonderwijs. Waren er lange tijd te weinig banen beschikbaar, nu vrezen sommige schoolbesturen voor een tekort aan leerkrachten. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

De ervaring van veel schoolbesturen in het Noorden is dat veel oudere leerkrachten al stoppen met werken voordat ze 67 worden. Dat komt mede door alle onderwijsvernieuwingen die doorgevoerd worden. De besturen voorzien dat over vier jaar nog meer oudere docenten uitstromen, waardoor nog meer nieuwe leerkrachten nodig zijn. 
 
Echter, het aantal studenten dat zich meldt op de pabo was vorig jaar sterk dalende. In het Noorden waren er vorig jaar gemiddeld een derde minder aanmeldingen. Dit komt met name door de strengere toelatingseisen die gehanteerd worden. Studenten moeten een of meer toelatingstoetsen doen voor aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek. Ook is er landelijk een uitval van 40 procent in het eerste pabojaar.
 
Dit jaar is het aantal aanmeldingen weer gestegen, maar definitieve aantallen zijn pas in oktober bekend. Het UWV voorspelt ‘substantiële tekorten’, oplopend tot meer dan 4200 voltijdbanen voor leraren en directeuren in het basisonderwijs in 2020. De grootste tekorten worden in de grote steden verwacht. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids