Logo_lsvb_logo

Na de mislukte coup staat de academische vrijheid in Turkije zwaar onder druk: duizenden decanen, wetenschappers en docenten zijn inmiddels ontslagen of op non-actief gesteld. Deze heksenjacht op het onderwijs draagt op geen enkele manier bij aan het herstel van de Turkse democratie en is niet te rechtvaardigen, laat studentenvakbond LSVb in een persbericht weten. Onderwijsbond AOb vindt de acties van de Turkse overheid niet thuis horen in een democratie. 

LSVb-voorzitter Jarmo Berkhout: “Wat er nu gebeurt in Turkije heeft meer weg van een politiek gemotiveerde zuivering dan van een transparante rechtsgang. Het onderwijs moet vrij, kritisch en onafhankelijk zijn.”

De LSVb ondersteunt het statement van de European Students Union (ESU) en roept de wereldwijde academische gemeenschap op haar steun te betuigen voor haar Turkse collega’s. Docenten en studenten behoren niet de prijs te betalen voor de mislukte coup, en de vrijheid en toegankelijkheid van het onderwijs mogen niet lijden onder de politieke ontwikkelingen, aldus de studentenvakbond.

De LSVb hoopt dat de Turkse regering snel tot inkeer komt, de docenten en studenten met rust worden gelaten en dat de Nederlandse regering en de Europese Unie alles in het werk stellen om deze ontwikkelingen te doen ophouden. Berkhout: “Deze afgrijselijke ontwikkeling moet snel tot een eind komen. Internationale organisaties hebben hierin een rol te vervullen: de academische gemeenschap, ook in Nederland, moet zich solidair verklaren met de Turkse studenten en docenten.”

Vicevoorzitter Ben Hoogenboom van de AOb is het eens met Berkhout. "De acties binnen het onderwijs hebben ons geschokt, maar niet verbaasd. Leerlingen aanzetten tot zelf nadenken wordt gezien als het opleiden van een kritisch burger. Als je niet één op één de regeringsboodschap verkondigt, ben je al verdacht, lijkt het", aldus Hoogenboom. 

Door redactie Nationale Onderwijsgids