Normal_docent__leerkracht__leraar__schoolbord

In een school met een professionele cultuur verbeteren leraren het onderwijs elke dag. Daarnaast ervaren leraren dat zij zelf beter worden en zien het effect op hun leerlingen. Daarom zouden alle Nederlandse scholen in 2020 een professionele cultuur moeten hebben. Dat adviseren de Kritische Vrienden van de Lerarenagenda aan minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker van Onderwijs. Het advies gaat over het creëren en versterken van een professionele cultuur op Nederlandse scholen. Dat meldt de Lerarenagenda.

In een professionele cultuur zijn teams van leraren, ondersteund door hun schoolleiding, aan de slag om samen het onderwijs voor de leerling te verbeteren. Dat doen zij door van en met elkaar te leren. Volgens de Kritische Vrienden zijn er op Nederlandse scholen nog grote stappen te zetten in het creëren van een professionele cultuur. Volgens de groep onderwijsprofessionals is er het volgende nodig om zo'n cultuur te creëren: de overtuiging bij leraren dat zij in zo'n cultuur willen werken, een schoolleiding die het goede voorbeeld geeft, een organisatie die samen verbeteren mogelijk maakt en de vaardigheden om samen te verbeteren.

Scholen zouden zelf de keuze moeten maken voor een professionele cultuur. Maar voor de overheid en andere stakeholders zijn er volgens de onderwijsprofessionals ook mogelijkheden om de kans dat veel scholen die keuze maken te stimuleren. Zo adviseert de Kritische Vrienden om zowel in de inspectie als op het ministerie veel meer leraren en schoolleiders posities in te laten nemen, om zo de centrale positie van leraren te versterken. Na een aantal jaar zouden deze leraren en schoolleiders weer teruggaan naar scholen. Verder zouden geweldige scholen een podium moeten krijgen zodat inspirerende voorbeelden een sneeuwbaleffect kunnen creëren.

De Kritische Vrienden van de Lerarenagenda zijn een groep mensen uit de onderwijspraktijk om zowel initiatieven en ontwikkelingen, als knelpunten uit de praktijk van scholen en leraren zichtbaar te maken. Het gehele advies is hier te downloaden.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids