Normal_depressief_gezicht

De Limburgse scholenkoepel LVO heeft op klachten over pesten van docente Caroline Dijkman, die in augustus 2015 zichzelf van het leven beroofde, niet adequaat gereageerd. Ook het Sint Maartenscollege, waar de biologiedocente les gaf, heeft onvoldoende actie ondernomen naar aanleiding van de slechte werksfeer. Dit blijkt uit onderzoek van een onafhankelijke commissie. Dit meldt de Limburger.

De biologiedocente schreef in een afscheidsbrief dat het pestgedrag van haar collega’s de directe aanleiding was zichzelf van het leven te beroven. Een onafhankelijke commissie heeft de gang van zaken in de aanloop naar de zelfdoding van Dijkman onderzocht. Uit hun onderzoek blijkt dat LVO de klachten van de docente over het pestgedrag  'niet tijdig en adequaat opgepakt en onderzocht'. Ook de schoolleiding heeft onvoldoende actie ondernomen ‘op signalen over een slechte werksfeer’. De leiding heeft steken laten vallen tijdens het re-integratietraject. De leiding was bovendien ‘onvoldoende alert op mogelijk pestgedrag’, terwijl het algemeen bekend was dat de werkomgeving niet veilig meer was door groepsvorming en roddelpraat.
 
Het bestuur van LVO heeft inmiddels een anti-pestprotocol specifiek voor medewerkers vastgesteld. Ook worden op alle LVO-scholen personeelswelzijnsonderzoeken uitgevoerd.
 
Biologiedocente Dijkman had zich in april 2012 ziek gemeld vanwege pesterijen van collega's. In 2013 diende zij een officiële klacht in een klacht over het pestgedrag, maar deze werd door de klachtencommissie ongegrond verklaard. Uiteindelijk zag zij geen andere uitweg dan zelfdoding.
 
© Nationale Onderwijsgids