Philippe Abbing, programmamanager Versterking medezeggenschap, wordt rayonbestuurder AOb

Per 1 augustus 2016 neemt Philippe Abbing afscheid van het project Versterking medezeggenschap. Hij gaf bijna tweeënhalf jaar leiding aan het project van de ouder- en onderwijsorganisaties. Abbing wordt rayonbestuurder bij de Algemene Onderwijsbond (AOb). Hij wordt opgevolgd door Kitty Ramakers, zij was OR-consulent MBO bij de AOb. Dit meldt InfoWMS.

De medezeggenschap in het onderwijs kan op een aantal fronten een stuk professioneler, aldus Abbing in een interview ter gelegenheid van zijn afscheid. “MR-leden moeten meer tijd kunnen besteden aan onderwijs, ontwikkeling en meningsvorming. De materie in het onderwijs is behoorlijk complex, dus je moet verstand van zaken hebben en weten waar je informatie kunt vinden. De MR krijgt daardoor meer kans om een gelijkwaardige gesprekspartner te zijn en meer tijd om de achterban mee te nemen in het besluitvormingsproces.” Abbing vindt het ook noodzakelijk dat MR-leden hun achterban meer bij het beleid betrekken. Dat kan volgens hem tegenwoordig veel makkelijker door het gebruik van enquêtes via internet en via de sociale media.

Ook de hiërarchische verhoudingen staan goede medezeggenschap nogal eens in de weg. Hij merkte dat heel wat MR-leden zich daardoor niet vrij voelen. “Maak dat bespreekbaar, het is belangrijk dat je goed kunt samenwerken met je directeur of bestuurder. En de school vaart er wel bij als er zakelijke en pittige gesprekken plaatsvinden. Daar wordt het beleid alleen maar sterker door. Je moet het uiteindelijk samen doen.”

De projectleider is tevens groot voorstander van een medezeggenschapsopleiding als onderdeel van de pabo en de lerarenopleiding. “Het zou ook goed zijn als er een algemene basis medezeggenschapsopleiding komt, waar elk nieuw MR-lid standaard naartoe gaat.”

Het project Versterking medezeggenschap loopt nog tot 2019 door. Meer informatie via www.infowms.nl.

 
© Nationale Onderwijsgids