Normal_docent__college__vrouwelijk__les

Vanaf vandaag is de gratis online cursus ‘Steun bieden aan vluchtelingenjongeren’ voor het voortgezet onderwijs beschikbaar. Nu kunnen ook docenten van vluchtelingenjongeren in schakelklassen en mentoren en zorgfunctionarissen op middelbare scholen worden geschoold. Juist nu er meer mensen dan ooit op de vlucht zijn, wil Augeo professionals die met vluchtelingen werken, hierbij ondersteunen. Dat meldt Augeo.

In deze nieuwe cursus voor het voortgezet onderwijs leren docenten over stress bij jongeren en hoe zij daarmee om kunnen gaan. Zodat jongeren zich weer veilig voelen en weer kunnen leren. De cursus bestaat uit verschillende onderdelen die flexibel en separaat van elkaar kunnen worden gevolgd. In totaal zal de cursus vier uur lesstof bevatten. Thema’s in deze cursus zijn veiligheid in de klas, in relatie met docent en klasgenoten, emoties, gedrag, grenzen bewaken. In de verschillende onderdelen wordt gewerkt met uiteenlopende werkvormen waaronder casuïstiek en animaties.

De online cursus is ontwikkeld in samenwerking met experts van Pharos, Stichting Centrum’45 en klinisch psycholoog Leony Coppens. Ook LOWAN-vo en ervaren docenten van schakelklassen hebben bijgedragen met hun expertise en jarenlange ervaring. Aan de cursus werken ook oud-leerlingen mee die als kind of jongere naar Nederland vluchtten. Op www.augeo.nl/vluchtelingenkinderen/cursus-co/ is meer informatie over de cursus te vinden.

Augeo lanceerde al eerder de cursus 'Steun bieden aan vluchtelingenkinderen' voor leerkrachten in het primair onderwijs. Beide cursussen worden ondersteund door het ministerie van OCW, LOWAN, PO-Raad en VO-raad om onderwijzend Nederland te helpen bij de opvang van jonge vluchtelingen. 

© Nationale Onderwijsgids