Normal_copyright_stockfreeimages_school_les_klas_boeken

Vandaag neemt de Tweede Kamer een motie aan over het maximaal aantal lesuren voor docenten. In het voortgezet onderwijs zal een fulltime docent maximaal 20 uren mogen lesgeven, in het basisonderwijs gaat het maximaal aantal lesuren voor een leraar naar acht dagdelen. Dit meldt de Volkskrant.

De regeling dient om docenten meer tijd te geven om hun onderwijsuren goed voor te bereiden. Daarnaast hebben ze meer tijd om aandacht te schenken aan onderwijsvernieuwing. De motie is vandaag voor de vierde keer ingediend sinds eind 2014 en heeft nu eindelijk een Kamermeerderheid achter zich. Dit komt mede door het rapport van OESO, waarin staat dat Nederlandse docenten teveel lesgeven. Het Europees gemiddelde zou liggen op maximaal 20 lesuren van 50 minuten. 
 
Volgens staatssecretaris Dekker van Onderwijs kost de regeling 3,3 miljard euro. Volgens motie-indiener Van Meenen geeft de regeling ruimte tot vernieuwing als de vrijgekomen uren niet worden ingevuld door nieuwe docenten, maar er andere leermogelijkheden voor leerlingen voor in de plaats komen. 
 
© Nationale Onderwijsgids