Logo_banner

Technisch geneeskundige Bram Schermers van het Antoni van Leeuwenhoek won gisteren met MaMaLoc de Amsterdam Science & Innovation Award 2016. Dit is de jaarlijkse prijs voor het meest innovatieve idee van alle Amsterdamse kennisinstellingen en onderzoeksinstituten. MaMaLoc is een eenvoudige en zeer nauwkeurige lokalisatietechniek die de chirurg helpt tumoren bij patiënten met borstkanker preciezer te verwijderen. Dat meldt het Antoni van Leeuwenhoek.

MaMaLoc maakt gebruik van een magnetische marker die toegepast wordt in combinatie met een magnetisch detectieplatform om de chirurg naar de tumor toe te begeleiden. Door deze techniek wordt de cosmetische uitkomst van de operatie en daarmee de kwaliteit van leven sterk verbeterd voor vrouwen met borstkanker.

Voor borstkankerchirurgen is het vinden en precies verwijderen van de tumor nog steeds ingewikkeld. Een lokalisatietechniek kan hierbij helpen, maar de nu bestaande technieken zijn nog te weinig nauwkeurig of te complex in het gebruik. Schermers ontwikkelde de MaMaLoc technologie als onderdeel van zijn promotieonderzoek aan het Antoni van Leeuwenhoek en de Universiteit Twente. De technologie is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de radiologen en de mammachirurgen die met de techniek zullen gaan werken.

Hoogleraar chirurgie Theo Ruers, Antoni van Leeuwenhoek en verbonden aan de Universiteit Twente, is als promotor nauw betrokken bij de ontwikkeling van de MaMaLoc: “De MaMaLoc is een prachtig voorbeeld van een innovatief idee dat relatief snel ook een grote praktische waarde kan hebben. Het zou fantastisch zijn als we de techniek zo door-ontwikkelen dat uiteindelijk alle borstkankerpatiënten hiervan kunnen profiteren.” Award-winnaar Bram Schermers: “Nu wordt de MaMaLoc als prototype gebruikt in het Antoni van Leeuwenhoek. Na deze onderzoeksfase moeten we de vertaalslag zien te maken van prototype naar een product dat breed gebruikt kan worden.”

© Nationale Onderwijsgids