Deltawerken stormvloedkering Oosterschelde, foto: Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons)

De watersector staat te springen om hoogopgeleid personeel. Naar verwachting zullen er in de komende jaren zo'n 40.000 banen vrijkomen. Hogere onderwijsinstellingen spelen hier samen met gemeenten en bedrijven op in door de oprichting van het Delta Platform. Dit platform moet de schakel vormen tussen de partijen die verantwoordelijk zijn voor het oplossen van vraagstukken op het gebied van water in onze deltaregio. Dit meldt de Provinciale Zeeuwse Courant.

Het platform werd deze week officieel opgericht tijdens het congres rond het nationaal kennisprogramma Water en Klimaat (NKWK). Drie hogescholen namen het initiatief voor het Delta Platform: HZ University of Applied Sciences, Hogeschool Rotterdam en Van Hall Larenstein. Zij werken samen met de universiteiten van Utrecht en Delft, University College Roosevelt, het onderzoekscentrum NIOZ, Rijkswaterstaat en Provincie Noord-Brabant en Zeeland en de waterschappen Scheldestromen en Brabantse Delta. De oprichters hopen door de bundeling van krachten tot nieuwe kennis te komen die direct zijn weerslag zal hebben op het 'deltaonderwijs'.

Volgens de deelnemers aan het platform zal er in de nabije toekomst met name vraag zijn naar deltaprofessionals met een brede kennis van zaken. Het Delta Platform moet daarom zowel innovaties in deltatechnologie bevorderen als een 'living lab' bieden voor onderzoekers, studenten en docenten. Het platform gaat van start met drie onderzoeksprojecten: zoet-zoutwater overgangen in het Volkerak-Zoommeer, energieopwekking door het getijde en bescherming tegen het water van het Eiland van Dordrecht.

© Nationale Onderwijsgids