Logo_knaw54

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft dit jaar de Heinekenprijzen toegekend aan vijf wetenschappers: biomedicus Jennifer Doudna (University of California), bioloog Stephen Jackson (University of Cambridge), ecoloog Georgina Mace (University College London), historicus Judith Herrin (King’s College London) en psycholoog Elizabeth Spelke (Harvard University). De Heinekenprijzen, elk 200.000 dollar, worden op donderdag 29 september 2016 uitgereikt in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Dat meldt KNAW.

Doudna krijgt de Dr. H.P. Heinekenprijs voor de Biochemie en Biofysica 2016 voor haar baanbrekende onderzoek naar de structuur en de werking van RNA-moleculen en RNA-eiwit-complexen. Jackson krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Geneeskunde 2016 voor zijn fundamentele onderzoek naar DNA-herstel in menselijke cellen en voor de succesvolle toepassing van kennis over dat proces in de ontwikkeling van nieuwe medicijnen tegen kanker. Mace krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Milieuwetenschappen 2016 voor het leggen van een wetenschappelijk basis onder wereldwijd gebruikte lijsten van bedreigde soorten en het stellen van prioriteiten voor natuurbehoud.

Herrin krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Historische Wetenschap 2016 voor haar pionierswerk op het gebied van de oude culturen van de mediterrane wereld en het identificeren van de cruciale plaats van het Byzantijnse Rijk in de wereldgeschiedenis. Spelke krijgt de C.L. de Carvalho-Heinekenprijs voor de Cognitieve Wetenschappen 2016 voor haar pionierswerk op het gebied van de cognitieve ontwikkeling van jonge kinderen. Vorige maand maakte de KNAW al bekend dat de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst in 2016 zal worden uitgereikt aan beeldend kunstenaar Wendel.

De Heinekenprijzen 2016 zullen op donderdag 29 september 2016 worden uitgereikt tijdens een speciale zitting van de Akademie in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Tijdens die zitting worden ook vijf Heineken Young Scientists Awards uitgereikt aan getalenteerde jonge onderzoekers die volgens de jury als voorbeeld voor andere jonge wetenschappers in hun veld kunnen dienen.

© Nationale Onderwijsgids