Normal_docent__leerkracht__leraar__schoolbord

Een baan als leraar en bij een bedrijf kan bijdragen aan een oplossing voor het tekort aan leraren in de bètavakken, techniek en ICT. Een denktank presenteert hierover vandaag een plan aan de bewindslieden van onderwijs, economische zaken en sociale zaken. Dat meldt Trouw. 

In het plan staat dat bedrijven en onderwijsinstellingen met steun van de overheid flexibele, korte opleidingen en dubbeldiploma's in het hoger onderwijs creëren. Een loodgieter kan dan bijvoorbeeld zijn werk combineren met lesgeven. De denktank staat onder leiding van aanjager van het nationale Techniekpact Doekle Terpstra. Het Techniekpact is een nationaal samenwerkingsverband om meer jongeren te interesseren in techniek.

Het aantal studenten in technische lerarenopleidingen blijft dalen, terwijl de vraag naar de leraren toeneemt. Daarom zocht de denktank in opdracht van minister Bussemaker van Onderwijs en minister Kamp van Economische Zaken naar een oplossing. De verwachting is dat de nieuwe loopbaanmogelijkheden het docentenberoep aantrekkelijk maakt.

In Brabant zijn bedrijven en onderwijsinstellingen volgens Trouw al in een vergevorderd stadium om het plan uit te voeren. Het gaat om het opzetten van personeelsbeleid, een pool van werknemers van technische bedrijven, leraren en werklozen met een technische achtergrond, en modules voor (bij)scholing.

© Nationale Onderwijsgids