Normal_wiebes

Ruim 28.000 zzp'ers hebben een petitie tegen de vervanger van de VAR ondertekend. Vanaf 1 mei wordt de VAR-verklaring vervangen door modelovereenkomsten. Hiermee moeten de zelfstandigen met al hun opdrachtgevers afzonderlijk een contract sluiten. Dat meldt de NOS. 

Staatssecretaris Wiebes van Financiën wil met zijn nieuwe wet DBA schijnzelfstandigheid aanpakken. Onder de huidige regels zou het niet duidelijk zijn of iemand in dienst of zelfstandig is. Maar volgens zzp'er en initiatiefnemer van de petitie Bart-Jan Oosting worden de zzp'ers door de nieuwe modelovereenkomsten belemmerd door onnodig veel papierwerk en is er te weinig communicatie vanuit de Belastingdienst.

Vanwege de onduidelijkheid stuurde Wiebes alle zzp'ers deze maand een brief met daarin uitleg over de regels die vanaf 1 mei gaan gelden. Voor Oosting is dat onvoldoende.  "De informatie is allesbehalve nieuw, er wordt een oppervlakkig verhaal verteld zonder diepgaande inhoudelijke informatie”, zegt hij. Oosting wil voor het einde van deze maand de handtekeningen aan Wiebes aanbieden.

In Nederland zijn er 106.000 zzp'er in de culturele sector, dus die hun beroep uitoefenen als docent, danser, musicus, musicalartiest, zanger of acteur.  

© Nationale Onderwijsgids