Jaap Dronkers

Onderwijssocioloog Jaap Dronkers is afgelopen weekend op 71-jarige leeftijd overleden aan een herseninfarct. Dat maakte de Nederlandse Sociologische Vereniging (NSV) bekend. Dronkers was erelid van de vereniging en wordt beschouwd als boegbeeld van de sociologie. Hij was tot op hoge leeftijd nog wetenschappelijk actief. Bij het grote publiek was hij bekend om zijn jaarlijkse lijsten in dagblad Trouw (later Volkskrant) waarmee hij de kwaliteit van middelbare scholen in kaart bracht. Ook corrigeerde hij voor RTL nieuws Cito-scores voor het vergelijken van basisschoolprestaties. Dit melden Volkskrant, NOS en Maastricht University. 

Dronkers was tijdens zijn carrière onder meer als hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en de laatste jaren aan Maastricht University. Ook daarna bleef Dronkers in de media optreden als deskundige op onderwijsgebied waarbij hij menigmaal ophef veroorzaakte met zijn uitspraken.

Zo was Dronkers geen voorstander van de invoering van het schooladvies in plaats van selectie op basis van de eindtoetsscore. Uit eigen onderzoek concludeerde hij dat leerlingen sindsdien vaker een te hoog advies voor de middelbare school krijgen doordat ouders docenten onder druk zouden zetten. Ook stelde hij dat etnisch gemengde klassen de leerprestaties van leerlingen niet ten goede komen. Jongeren met een islamitische achtergrond zouden de prestaties van anderen omlaag trekken.

In 2014 stopte Dronkers met de ranglijsten van middelbare scholen die hij zeventien jaar lang maakte. Hij had geen zin meer in “het gedoe eromheen”. Bij zijn afscheid sprak hij weinig vertrouwen uit dat zijn werk voortgezet zou worden door anderen. Jonge wetenschappers hebben het volgens hem te druk voor “dit soort maatschappelijke dienstverlening”en journalisten ontbreekt het aan de nodige middelen en vaardigheden.

© Nationale Onderwijsgids