Normal_hbo-opleiding-studie_examen_geslaagd_diploma

Het aantal onbevoegde docenten in de regio Den Haag is toegenomen. De subsidie van de gemeente om meer leerkrachten te laten afstuderen, lijkt vooralsnog niet effectief. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Het aantal onbevoegde docenten nam de afgelopen twee jaren toe met 22 personen. In Den Haag, Rijswijk en Leidschendam-Voorburg geven nu 282 leraren les zonder hiervoor een diploma te hebben. De gemeente Den Haag wijt de stijging aan het tekort aan bètadocenten en leraren Nederlands. Scholen kunnen daardoor soms niet anders dan een onbevoegd docent voor de klas te zetten. Ook zijn er veel vacatures voor slechts een paar uur per week beschikbaar. 
 
De beschikbare jaarlijkse subsidie van 50.000 euro om juist méér leraren hun diploma te laten halen, lijkt dus niet zijn vruchten af te werpen. Toch blijkt dat deze subsidie aan tientallen leraren beschikbaar is gesteld. De verwachting is dan ook dat de cijfers komende jaren bijgesteld kunnen worden omdat dan meer docenten een diploma hebben gehaald. Daarnaast is het aantal onbevoegde docenten dat niet actief bezig is met het behalen van een diploma gedaald naar 18 personen.
 
Volgens de Algemene Onderwijsbond blijkt uit onderzoek duidelijk dat bevoegde docenten betere resultaten halen met hun leerlingen. De bond wil dan ook dat schoolbesturen alleen in het uiterste geval leraren zonder papiertje aannemen.
 
© Nationale Onderwijsgids