Foto: Universiteit Utrecht + Maria Salaru

Marleen Rijkeboer, universitair hoofddocent bij het departement Psychologie, heeft de Docentenprijs 2015-2016 gewonnen. De prijs voor Docenttalent ging naar Haza Rahim, ook werkzaam bij Psychologie als docent/tutor. Dit werd bekendgemaakt tijdens de Onderwijsparade, een dag voor en over het onderwijs aan de Universiteit Utrecht. De docenten waren voorgedragen door studieverenigingen van de universiteit. Dat meldt Universiteit Utrecht.

Rijkeboer is UHD bij Psychologie. Ze geeft activerend en stimulerend onderwijs en uit de zeer positieve onderwijsevaluaties komt duidelijk naar voren dat dit aanslaat bij de studenten, meldt de jury. Rijkeboer kiest in haar werkcolleges bijzondere werkvormen als rollenspellen, quizzen en debatten. Typerend is bovendien dat ze altijd tussen de studenten zit in plaats van voor ze staat. Een belangrijke motivatie hiervoor is dat Rijkeboer leren ziet als een gezamenlijk proces, waarbij elkaar kritisch bevragen centraal staat. Hiermee helpt ze studenten hun kritische wetenschappelijke houding te ontwikkelen.

Daarnaast werkt Rijkeboer als hoofdopleider bij de postdoctorale opleiding tot klinisch psycholoog en werkt ze bij het ambulatorium, een academische polikliniek die mensen hulp biedt bij allerlei psychische problemen. De inbreng van die praktijkvoorbeelden en de maatschappelijke actualiteit zorgen ervoor dat haar studenten geboeid blijven.

Rahim weet binnen een grote opleiding als Psychologie haar studenten persoonlijk te begeleiden. Via gesprekken met haar studenten helpt ze hen om hun persoonlijke leerdoelen te bereiken en hierdoor alles uit zichzelf te halen. Ook benadert ze actief studenten om ze te complimenteren of om ze juist een hart onder de riem te steken. Studenten zeggen zich gekend te voelen binnen de opleiding door de groepssfeer die ze weet te creëren.

Ten slotte waardeert de jury dat Haza een zeer actieve docent is, met veel verschillende rollen. Naast haar werk als docent is Haza College-hoofd van een Freshman College voor eerstejaarsstudenten. Daarnaast coacht ze ook andere nieuwe docenten, wat uitzonderlijk is voor een docenttalent, aldus het juryrapport.

De Universiteit Utrecht lauwert sinds de jaren negentig docenten die uitzonderlijk goed presteren, prikkelen, uitdagen en motiveren met de Docentenprijs en de prijs voor Docenttalent. Utrechtse studieverenigingen kunnen ieder jaar een docent voordragen voor deze prijzen. 

© Nationale Onderwijsgids